Diavetítő

Szerencsére hazánkban is egyre szélesebb körben áll rendelkezésre félautomata defibrillátor. A defibrillátorok segítségével a klinikai halál állapotában lévő betegek sokkal nagyobb eséllyel éleszthetők újra.

A sikeres újraélesztés titkai

Alapszintű újraélesztés

Alapszintű újraélesztés
Az újraélesztés sikerét a gyors felismerés, hamar megkezdett újraélesztés, illetve a haladéktalanul rendelkezésre álló defibrillátor készülék jelenti. Ugyanis a leggyakoribb keringés-megállási forma, az ún. kamrafibrilláció. Kamrafibrilláció során a szívkamrák falában lévő izmok működése zavart szenved, így kamrai ritmuszavar alakul ki.

Az Országos Mentőszolgálat orvos nélküli mentőautói közül jelenleg közel minden mentőkocsi fel van szerelve félautomata defibrillátorral, de a fővárosi tűzoltóság egyes gépkocsijain is megtalálható a készülék.
Társadalmi kezdeményezés született, hogy félautomata defibrillátorral szereljék fel a nagyobb forgalmú helyeket, pl. tömegközlekedési eszközöket, önkormányzati hivatalokat, bevásárlóközpontokat, vasútállomásokat, rendezvény-helyszíneket. Elképzelések szerint a gépjárművezetői egészségügyi vizsga tananyagába illeszkedne a félautomata defibrillátor használatának elmélete és gyakorlata is.
Fontos tudnivaló, hogy a defibrillátor használatához nélkülözhetetlen bizonyos szintű elsősegélynyújtói és újraélesztési ismeret.

Hogyan működik a félautomata defibrillátor?

A kamrai ritmuszavar néhány percen belül leadott elektromos ütéssel megszüntethető. A félautomata defibrillátor meghatározott erejű (200-360 J) és lefutású elektromos ütést ad, amely egy külső egyidejű repolarizációnak felel meg. Célja, hogy az ütést követő ún. elektromos csendben a szív saját ingerületvezető rendszere aktiválódjon, és beinduljon a normál ingerképzés. Ennek sikeréhez nagy mennyiségű foszfát szükséges, melynek mennyisége a kamrafibrilláció alatt igen gyorsan fogy, tehát az idő múlásával gyorsan csökken a defibrillálhatóság esélye is.

Hogyan használjuk a félautomata defibrillátort?

A készülék bekapcsolását követően a műszer hangutasításokban ismerteti a szükséges teendőket. Először az elektródák felhelyezésére szólít fel, a megfelelő hely az elektródákon lévő rajzon látható, a felhelyezést az öntapadó felület biztosítja. A két elektróda között megy az elektromos impulzus, ezért azokat úgy kell elhelyezni, hogy minél nagyobb mértékben érintse a szív izomzatát.. Az egyik elektróda a mellkas jobb oldalára a szegycsont mellé kerül, a másikat a bal oldalra a szívcsúcs alá kell helyezni. (Megjegyzés: a legjobb megoldás az lenne, ha a mellkas bal felének hátuljára és első felszínére tehetnénk az elektródákat, de ez egy földön fekvő, ruházattal bíró betegnél nem kivitelezhető.)
A következő lépésben az elektródák csatlakoztatására szólít fel, majd ún. analízist végez a készülék, amely során a beteg ritmuszavarát vizsgálja. Az analízis során nagyon fontos, hogy senki ne érjen a beteghez, mert ez zavarja az értékelést, erre hangutasítást is kapunk!

Az analízis függvényében a készülék javasolja vagy nem javasolja a sokk, azaz a defibrilláció leadását. Amennyiben javasolt a sokk, az utasításnak megfelelően nyomjuk meg "sokk" gombot (piros). Kamrafibrilláció esetén a félautomata defibrillátor - az érvényes protokollnak megfelelően - egy sokk leadását végzi.
A sokk leadását követően, ha egyértelműen nem tért vissza a keringés, meg kell kezdenünk az újraélesztést. A készülék méri az időt és 2 perc elteltével ismét analízist végez.

Amennyiben nem javasolt a sokk, akkor azonnal újraélesztést kell kezdenünk 2 percig.

Fontos tehát, hogy a készülék önmagában nem tesz csodát. Arra alkalmas, hogy a leggyakoribb keringés megállási forma, a kamrafibrilláció esetén elektromos ütés leadására képes, melynek következtében esély van a spontán keringés visszatérésére. Amennyiben ez nem sikerült, illetve nem kamrafibrilláció áll a keringés leállása mögött, akkor 2 percig újraélesztést kell végeznünk.

Miben különbözik a félautomata defibrillátor a mentő gépkocsikban használtaktól?

A félautomata defibrillátor lényege, hogy a készülék maga értékeli a beteg szívritmusát, használata nem igényel EKG ismereteket, melynek értékelése orvosi, mentőtiszti gyakorlathoz, tanulmányokhoz kötött. Ezért használható ápolói kézben mentőautókon, sürgősségi helyzetben, illetve akár laikusok által. Természetesen a készülék ismerete mellett az újraélesztés kivitelezését is tudni kell, hiszen, amint a leírásból is kiderül, amennyiben nincs defibrillálandó ritmuszavar, akkor el kell kezdeni a lélegeztetést és mellkaskompressziót. Számos európai országban az elsősegélynyújtás, ezen belül az újraélesztés évtizedes hagyományok alapján, rendszeres képzésben jelenik meg az iskolai és felnőttoktatásban. Számos állampolgár képes tehát használni a félautomata defibrillátort.

Mit tesznek a kiérkező mentők?

A betegek ellátása számtalan körülménytől függ. Az alábbi tennivalók csak nagy általánosságban igazak, ezektől jelentős mértékben eltérő ellátás is indokolt lehet: Az Országos Mentőszolgálat eset és rohamkocsijaiban ún. manuális defibrillátor található. Ez azt jelenti, hogy a mentőegység orvosa, mentőtisztje a betegről készített EKG alapján maga dönti el, hogy szükséges-e a defibrilláció. A sokk leadása szintén saját döntéssel történik, ún. defibrillátor lapátok segítségével, melyet kézzel kell a mellkasra nyomni.
Ezen készülékek, a defibrilláláson felül, alkalmasak a lapátokon keresztül gyors EKG diagnózisra, valamint az újraélesztésen felül egyes ritmuszavarok normál ritmusra történő visszaváltására (kardioverzió) is.

Forrás:Házipatika.com

Naptár