Diavetítő

Kenyérszeletelés közben hirtelen elvágja ujját, majd hosszú percekig, izgatottan keresi a ragtapaszt. Vajon hol lehet? Ismerős a szituáció? Vajon milyen eszközöket érdemes otthon tartani segélynyújtás céljából?

Kötszerek

Szerencsére a leggyakoribb háztartási balesetek csak kisebb vágások, szúrások. Minden esetben fontos a seb fertőtlenítése, amelyre legcélszerűbb olyan szert használni, ami közvetlenül a sebbe is bekerülhet. A korábban elterjedt jódtinkturát ma már nem forgalmazzák, mivel a műtéti kézfertőtlenítőhöz (ld. gépjárművek elsősegélydoboza) hasonlóan nem kerülhet a sebbe, használata kellemetlen, mert erősen csíp, ráadásul egyes személyeknél allergiás reakciót váltott ki. Napjainkban talán a legelterjedtebb a polyvidonum jodatum komplex, ismert nevén Betadine, amely számos előnyös tulajdonsággal bír. A fertőtlenítőszer mellett tartsunk otthon gyorstapaszt, ragtapaszt, mull-lapot és mullpólyát. Utóbbiak több méretben és változatban is kaphatók, ajánlott a steril (kék feliratú), mull-lapból a 6x6 és a 10x10 cm-es, mullpólyából a 10 cm széles. Ma már olyan sebtapaszok is kaphatók, amelyek elősegítik a sebgyógyulást és antibakteriális hatással bírnak. Ezek közé tartozik pl. az Aluderm kötszercsalád.

Végtagrögzítők

A törések, rándulások, ficamok első ellátását a megfelelő rögzítés jelenti. Felső végtag esetében tökéletesen elegendő bármilyen kendő, ha azonban szakszerűbbek szeretnénk lenni, akkor szerezzünk be háromszögletű kendőt. Viszonylag alacsony áron vásárolhatunk végtagrögzítésre szolgáló műanyag, flexibilis síneket is. Ezek felhelyezése azonban körültekintést igényel.

Égési sérülések

Sajnos a háztartások gyakori sérülései közé tartoznak az égések. Ezek gyors és szakszerű ellátása nagyban befolyásolja a gyógyulás kimenetelét. Az otthoni elsősegély felszerelés praktikus darabja az égési kötszer, spray vagy égési gél. Előbbi kifejti a hűtőhatást, fertőtlenít és fedőkötést is biztosít egyben, míg utóbbi kiválóan hűt és fertőtlenít.

Az otthoni elsősegély felszerelés tartalma:
  • gumikesztyű;
  • gyorstapasz (ragtapasz);
  • fertőtlenítő szer, lehetőleg Betadine;
  • steril mull-lap 10x10 cm-es;
  • steril mullpólya 5, 10 és 15 cm széles;
  • gyorskötöző pólya;
  • háromszögletű kendő;
  • égési kötszer;
  • olló.

Forrás:Házipatika.com

Naptár